فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 36 (پاییز 1392)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 36 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم دادجو* صفحه 1
    هر چیزی که ساختار منسجم و معقولی دارد، دارای ساختار و دستگاهی منطقی است. قرآن کریم نیز در مقام کتاب آسمانی ای که بر پیامبر اکرم(ص) نازل شده، دارای ساختار و دستگاهی منطقی است. از آنجا که قرآن کریم بر انسان ها نازل شده و قصد خروج انسان ها از ظلمت ها به نور را دارد باید دارای ساختاری بر وفق ادراک انسان ها باشد. ساختار فکری و ادراکی انسان ها بر ساختار منطق ارسطویی که چیزی جز ساختار ادراکی و فکری نوع بشر نیست مبتنی است. از این روی، ساختار قرآن کریم نیز به این دلیل که خطاب به انسان هاست باید براساس ساختار منطق ارسطویی باشد. ساختار منطق ارسطویی مبتنی بر برهان و خطابه و جدل و شعر و سفسطه است. ساختار قرآن کریم نیز مبتنی بر منطق ارسطویی یعنی منطق نوع بشر است، منتهی از آنجا که قصد قرآن کریم خروج آدمی از ظلمت ها به نور است، با دوری جستن از تعابیر شعری (خیالی) و سفسطی (کاذب)، به برهان و خطابه و جدل اکتفا نموده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره، آیه، منطق ارسطویی(صوری)، دستگاه منطقی، حکمت، موعظه، جدل، کتاب، حجت، قیاس
  • سید حسین اطهری*، مرتضی منشادی صفحه 25
    سنت گرایی و تجددگرایی در فضای امروز، به عنوان جریانی که به مدرنیسم نگرش دارند، مطرح می شوند. این مقاله با هدف پرداختن به مضامین عمده اندیشه سنت گرایی، به عنوان درآمدی برای ورود به اندیشه سنت گرایان به رشته تحریر درآمده است. برای این منظور در این مقاله با تاکید بر آرای سید حسین نصر به عنوان مطرح ترین اندیشمند سنت گرای حال حاضر، به تحلیل چیستی سنت به عنوان نقطه محوری این گفتمان و همچنین بررسی شاخص های فکری و دیدگاه های اصلی این جریان فکری پرداخته شده است. نصر یکی از طرفداران حکمت خالده است که با نقد دنیای متجدد می کوشد معرفت قدسی را جایگزین تجددگرایی سازد. از نظر وی، سنت گروی، اعتقاد به یک امر قدسی است که نه تنها مرجعیت فکری انسان هاست بلکه در رفتار آنها نیز تجلی می یابد.
    کلیدواژگان: سنت، سنت گرایی، مدرنیسم، حکمت خالده، تجدد، امرقدسی، وحدت متعالیه ادیان
  • رضا رضازاده*، مهناز مظفری فر صفحه 53
    ملاصدرا نفس انسانی را اصلی حیاتی و سرچشمه واقعیتی قدرتمند، فرا زمانی و فرا مکانی می داندکه به مثابه نشانه ای از جنبه الهی در انسان به ودیعه نهاده شده است؛ به نظر وی، این حقیقت غیر مادی فعلیت یافته، از مرتبه ملکوتی خود به عالم ماده فرود می آید و در جسم انسان اقامت می کند. بنابراین حدوثش مادی است، اگرچه در بقا به مقام تجرد می رسد. این همان مضمونی است که در نظریه «جسمانیت نفس در حدوث و روحانیتش در بقاء» ملاصدرا بازتاب یافته است. آموزه اسلامی پیدایش نفس یا نظریه وجود سابق نفس بر بدن نیز که در نصوص دینی اسلامی (قرآن و حدیث) مطرح شده است به ظاهر با این نظریه متعارض است! ملاصدرا بر این باور است که میان این دو انگاره تعارضی وجود ندارد، بلکه آن دو موید همدیگرند. تبیین و اثبات این ادعا در پرتو نظرات تاییدی فیلسوفان هم مشرب او مانند ملا هادی سبزواری و علامه طباطبایی هدف این جستار است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، نفس، پیدایش نفس، جسمانیت نفس در حدوث، روحانیت نفس در بقاء
  • ابوذر قاعدی فرد*، محسن جاهد صفحه 71
    اگر به دسته بندی بی نظیر گزاره موجهه خونجی در کتاب کشف الاسرار، مراجعه کنیم با مجموعه ای 34 عضوی مواجه خواهیم شد. 15 گزاره از این مجموعه توسط منطق دانان پیش از خونجی بیان شده، اما 19 گزاره دیگر را او افزوده است. پیگیری چگونگی صورت بندی این گزاره ها توسط خونجی این گونه می نماید که وی در صورت بندی خود 2 گزاره را از قلم انداخته و 32 گزاره دیگر را که به دو دسته اصلی(دارای 13 عضو) و فرعی (دارای 19 عضو) دسته بندی می شوند، صورت بندی کرده است. در بخش نخست این مقاله، به شرح و توضیح این گزاره ها پرداخته شده است.
    منطق دانان جدید پس از مواجهه با گزاره موجهه، سعی کردند جهت گزاره را به صورت نمادین نمایش دهند. از جمله تلاش های صورت گرفته در این راستا، مساعی نیکولاس رشر است. اینکه می گوییم «تقریبا موفق بوده» به دلیل وجود کاستی هایی است که در این صورت بندی و دیگر صورت بندی ها وجود دارد؛ زیرا در گزاره موجهه علاوه بر «جهت»، قید دیگری نیز وجود دارد (در این مقاله آن را «قید زمانی» نامیده ایم) که این صورت بندی ها در نمایش آن ناموفق بوده اند. در این مقاله طرحی نو درانداخته و با نظر به اینکه «زمان در قیود زمانی متغیر است، پس از تعریف متغیر»t«، صورت بندی ای به مراتب گویاتر از دیگران ارائه کرده ایم.
    کلیدواژگان: گزاره موجهه، جهت، زمان، منطق موجهات زمانی، خونجی، نیکولاس رش
  • بیژن ظهیری ناو*، شهلا شریفی صفحه 89
    علم کلام به معنای استدلال درباره مفهوم آیات وحی و تاویل آن تا زمان خلفای راشدین به دلایلی مرسوم نبود، اما به دلیل ویژگی تعقل گرایی اسلام و وجود علمای فرهیخته، منجر به پیشرفت علم کلام برای مقابله با افکار غیر توحیدی گردید و سه فرقه اشاعره، معتزله و امامیه مهم ترین دیدگاه کلامی اسلامی را پدید آوردند. از میان این سه مذهب کلامی به دلایلی، اشاعره یکه تاز میدان شده اند. این غلبه در ادبیات فارسی و ایرانیان، حتی تا زمان حاضر نمود چشمگیری دارد. پژوهش در افکار اشعری به وجود تشابهاتی با اندیشه ایرانشهری منتهی می شود. شاید بتوان گفت قسمتی از طرز فکر اشاعره که بزرگان نامداری همچون مولوی، سعدی، حافظ، نظامی و عطار مروجان آن بودند، بیشتر تحت تاثیر اندیشه های ایرانشهری است. هدف این مقاله بررسی میزان تاثیر دیدگاه اشعری در محدوده گلستان سعدی است که به زعم نگارندگان این سطور، نسبت به آثار دیگر او کم رنگ تر است و بسیاری از مسائل کلامی نظیر رویت خدا، حادث یا قدیم بودن قرآن و عالم، مرتکب گناه کبیره و...ندیده گرفته می شود.گلستان حیطه جولان یک فقیه متکلم متعصب نیست، بلکه نماینده تجربه و آموخته های یک معلم اخلاق است و به همین دلیل بازتاب تفکر اشعری درحیطه مسائلی است که با تربیت و اخلاق در ارتباط است.این فرضیه در لحن کلام و موضوعات مورد توجه او به خوبی مشهود و با یافتن نمونه قابل اثبات است.
    کلیدواژگان: سعدی، گلستان، اشاعره، اخلاق، خواست الهی
  • زکریا بهارنژاد* صفحه 117
    تبیین مسئله فضیلت از دیدگاه فارابی و اهمیت آن می تواند راهگشای فهم و درک برخی از مباحث کلیدی فلسفه وی مانند جامعه مدنی، مدینه فاضله، امت فاضل، اجتماع فاضل، معموره الفاضله(جهان برین وآباد) باشد. دیدگاه فارابی در بررسی و پژوهش پیرامون فضیلت متاثر از نگاه سعادتگرانه وی در باب اخلاق و کمال یابی انسان است. او بر این باور است که آدمی به طور فطری موجودی کمال جو و سعادت طلب است و برای نیل به این هدف والا و مقدس نیازمند ابزار و وسائل است، کسب انواع فضائل (نظری، فکری، اخلاقی و عملی)، همان ابزار و وسائل نیل انسان به کمال و سعادت است و دست یازیدن به فضائل یاد شده بر تعلیم و تربیت افراد جامعه مبتنی است، از این روی فارابی هدف تعلیم را اکتساب فضائل نظری و هدف تربیت را نیز محقق ساختن فضائل اخلاقی(ویا نفسانی) می داند. تلاش نویسنده، در این مقاله متکی بر فهم و درک وی از متون و آثار فارابی بوده و از این نظر به متون وآثار دیگران، کمتر ارجاع داده شده است.
    کلیدواژگان: فضیلت، مدینه فاضله، فضیلت نظری، سعادت، اعتدال، کمال، خیر
  • شهناز شهریاری نیسیانی*، رضاعلی نوروزی، محمد نجفی صفحه 147
    هدف پژوهش حاضر تبیین مراحل تعلیم و تربیت با توجه به دیدگاه ابن سینا درباره نفس است. روش مورد استفاده در این پژوهش که پژوهشی کیفی و موردی است، روش توصیفی – تحلیلی است. در این پژوهش که مراحل تعلیم و تربیت با توجه به سیر تکاملی نفس تعیین گردید، سه مرحله تمهید؛ اعتدال و اعتلا؛ مرحله ملکوتی برای تعلیم و تربیت در نظر گرفته شد. مرحله تمهید که شامل مرحله نفس نباتی، حیوانی و انسان بالقوه (عقل هیولانی تا بالفعل) است از دوران پیش از تولد آغاز می شود و تا بلوغ صوری ادامه می یابد. دومین مرحله که شامل انسان بالقوه (عقل هیولانی تا بالفعل) و انسان بالفعل (حصول کلیه معقولات ثانی) است از 15 سالگی آغاز می شود و به دلیل فزونی عقل از 40 سالگی به بعد، پایانی برای این مرحله لحاظ شده است. مرحله ملکوتی که مرحله انسان بالفعل در معنای تام آن و وصول به مرتبه عقل بالمستفاد است، مرحله نهایی تعلیم و تربیت شناخته شد که متناظر با هدف غایی نظام فلسفی ابن سینا یعنی دستیابی به سعادت حقیقی است. نتایج همچنین حاکی از آن است که ابن سینا با معطوف ساختن توجه به شروع تربیت پیش از تولد، تادیب و تربیت اخلاقی کودک از پایان دو سالگی و... نظام تعلیم و تربیتی مادامالعمر متشکل از نظام رسمی و غیررسمی را پایه گذاری نمود.
    کلیدواژگان: نفس، قوای نفس، دیدگاه ابن سینا، مراحل تعلیم و تربیت
|
  • Ebrahim Dadjoo* Page 1
    Every thing that has a consistent and rational structure, it will inevitably have a logical system and structure. The holy Quran with the status of a holy book that has come down to Prophet Mohammad has a logical system and structure. In view of the fact that Quran has come down to human beings to take them out from darkness to luminescence, it must have a structure consistent with human perception. The mental and perceptual structure of human beings is consonant with Aristotelian logic which is nothing more than the perceptual and mental structure of the human race. Accordingly, the structure of the holy Quran, as it is addressed to human beings should necessarily be based on the structure of Aristotelian logic. This structure includes proof, rhetoric, dialectic, poetics and fallacy. The expectation is that the structure of the holy Quran should follow the same structure but as it is intended to take the human race from darkness to luminescence it avoids poetic and false constructions and limits itself to proof, rhetoric and dialectic.
    Keywords: The Holy Quran, verse, Aristotelian, (formal) logic, logical system, wisdom, admonition, dialectic, Holy Scripture, argument, syllogism
  • Seyyed Hossein Athari*, Morteza Manshadi Page 25
    In today’s world, traditionalism is considered as a critical attitude toward modernism. The present paper aims at addressing the major themes of traditionalism as an introduction to the traditionalists’ views. To this end, it bases the analysis of the nature of tradition as the core element of the traditionalist discourse on the views of Seyyed Hosein Nasr, as the mostly cited contemporary traditional philosopher. Nasr is one of the perennial philosophy thinkers who is a critic of modern world and the one who seeks to substitute sacred knowledge for modernism. Based on his views, traditionalism is a belief in sacredness which is not only the source of authority of the minds of human beings but it also has its realization in their behavior.
    Keywords: tradition, traditionalism, modernism, perennial philosophy, modernity, sacred, transcendental unity of religions
  • Reza Rezazadeh*, Mahnaz Mozafarifar Page 53
    Mulla Sadra considered human soul as the main source of vital and powerful reality beyond time and place that is like a sign of divine aspect that has been entrusted to human beings. From his point of view, this abstract fact that has been actualized immaterially comes down to the material universe and resides in the human body. So it occurs materially although in its survival will reach celibacy. The Islamic teaching of the theory of self or the former self of the body included in the Islamic religious texts (Quran and Hadith) appears to be in conflict with this theory. Mulla Sadra believes that the theory of “the occurrence of the self corporality and its spirituality in survival” is not in conflict with the religious teaching of the emergence of the self, rather it confirms this theory. The present study is an attempt to explain and provide proof of this theory in the light of the confirming views of other congenial philosophers such as Mulla Hadi Sabzevari and Alameh Tabatabai.
    Keywords: Mulla Sadra, self, self, emergence, occurrence of the self corporality, spirituality of the self in survival
  • Abozar Ghaedifard*, Mohsen Jahed Page 71
    Referring to Khunaji’s categorization of modal propositions, we can find a set of 34 members. Though Fifteen members of the set had been proposed by logicians before Khunaji, he added nineteen categories of his own. Probing the manner of the formation of these categories by Khunaji, one can realize that two categories are missing and the rest are divided into a main group with 13 members and a secondary group with 19 members. The present article first describes and comments on the propositions. Facing with the modal propositions, the new logicians tried to formalize the propositions through giving a symbolic direction to them. The efforts made include those of Nicolas Rescher which were to some extent successful. The reason we say “to some extent” is because there are some missing elements in the formalization. For example in the modal proposition set, direction is not the sole variable; there is another variable which has not been dealt with adequately. We have called it time temporal variable. The present paper is an attempt to overcome this deficiency by introducing the time temporal variable in a way that has led to a more appropriate formalization of the modal propositions.
    Keywords: modal proposition, direction, time, time modal logic, Khunaji, Rescher
  • Bizhan Zahirinav*, Shahla Sharifi Page 89
    Rational theology (Kalam) in the sense of providing arguments on revealed verses and their interpretation was not popular for some reasons during the Rashidin Caliphs period. However, due to the rationalistic feature of Islam and the availability of well-educated scholars, Islamic theology was developed as to oppose the non-monotheistic thoughts and led to the emergence of the three theological sects; Ashaereh, Motazeleh and Imamieh. From among the three sects, Asaereh became predominant for some reasons and its dominance in Persian literature has continued in some forms up to the present time. A survey of Ashaereh’s thoughts reveals similarities with Iranshahri’s thoughts. It can be claimed that some aspects of the Ashaereh’s thoughts as realized in Moulavi, Saadi, Hafez and Nezami have been affected by the Iranshahri’s thoughts. The present paper is an attempt to examine the degree of the impact of Asheri’s thoughts on Saadi’s Golestan though it is considered as less affected by these thoughts. The reason is that Golestan lacks attention to issues such as vision of God, the contingency or pre-existence of Quran and the world, committing of deadly sins and the like. Golestan is not the outcome of thoughts of a dogmatic theologian jurist but it is rather the reflection of Ashaeri’s thoughts on education and morality. The hypothesis made in the present paper can be supported by the samples taken from the book itself.
    Keywords: Saadi, Golestan, Ashereh, Ethics, God willing
  • Zakariya Baharnezhad* Page 117
    The explanation of virtue and its significance from Farabi’s point of view can pave the way to a better understanding of the key issues of his philosophy like civil society, utopia, practical wisdom, scholar community and habitus. Farabi’s views on virtue are influenced by his felicity-oriented perspective toward ethics and perfectionism of mankind. He believes that human beings are perfectionist and felicitous in nature and to achieve this sublime and sacred goal specific means are required. Acquiring various virtues (theoretical, intellectual, ethical and practical) is the means through which human beings can accomplish the perfection of virtues and their practice which is only achievable through education provided for the members of the society. Therefore, Farabi sets the aim of education as the acquisition of theoretical and moral virtues. As the present paper aims at an understanding of Farabi’s works very few references are made to the works of other scholars.
    Keywords: virtue, utopia, theoretical virtue, bliss, temperance, perfection, good
  • Shahnaz Shahriari Nayestani*, Reza Ali Nowrozi, Mohammad Najafi Page 147
    The present paper is concerned with the explanation of the stages of education based on Avicenna’s views on the “soul”. The method adopted is qualitative case study with an analytic descriptive orientation. The results indocate three stages of preparation, moderation and uplift, and the heavenly stage consistent with the stages of the evolution of the soul. The preparation stage, which consists of the vegetal soul, animal soul and potential human (material to actual intelligence) phases, begins before birth and continues to the ostensible puberty. The second stage including the potential human (intelligence in habitus to actual intellect) and actual human (attainment of all second actualities) begins at age 15 and due to an increase in reason at age 50 onwards no end point is assumed for this stage. The heavenly stage which is the actual human stage in its proper sense and is synonymous with the attainment of the intelligible acquired intelligence is considered as the final stage of education corresponding to the ultimate goal of Avicenna’s philosophical system which is the attainment of true blissing. The results also show that Avicenna was the founder of lifelong education including both formal and informal systems of education by directing attention to the start of education before birth, moral upbringing and discipline since the age of two and so on.
    Keywords: soul, soul forces, Avicenna's viewpoint, stages of education